Φριζάρισμα Μαλλιών…

Γιατί τα μαλλιά μου φριζάρουν; Πώς να το αντιμετωπίσω;

Αν και δεν είναι πάντα εύκολο να το προλάβετε, η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών του φριζαρίσματος μπορεί να σας βοηθήσει να το ξεπεράσετε.

Εδώ, εμβαθύνουμε στο τι είναι τα φριζαρισμένα μαλλιά, τους λόγους που τα προκαλούν και πώς μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε.

Επιπλέον, έχουμε συμβουλές styling και απαντήσεις στις πιο πιεστικές ερωτήσεις σας.

Συνεχίστε να διαβάζετε για τις επιστημονικά αποδεδειγμένες λύσεις που χρειάζεστε για να πείτε αντίο στο φριζάρισμα.

Τι είναι τα φριζαρισμένα μαλλιά;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες των μαλλιών, το φριζάρισμα συμβαίνει όταν γειτονικές τρίχες δεν είναι συγχρονισμένες (που απλώνονται προς την ίδια κατεύθυνση), με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άτακτη εμφάνιση.

Αυτό συμβαίνει όταν τα μαλλιά είναι κατεστραμμένα και υπάρχει έλλειψη του υδρόφοβου εξωτερικού στρώματος της επιδερμίδας, γνωστού ως στρώμα F.

Γνωρίζουμε ότι τα φριζαρισμένα μαλλιά τείνουν να αισθάνονται τραχιά και, λόγω της ανυψωμένης επιδερμίδας, φαίνονται φουντωτά αντί για επίπεδα ή λεία.

Ωστόσο, για να καταλάβουμε τι είναι στην πραγματικότητα το φριζάρισμα, πρέπει να εξετάσουμε τα μαλλιά μας από το μοριακό επίπεδο.

Τα μαλλιά μας αποτελούνται από κερατίνη, μια ισχυρή, ινώδη πρωτεΐνη που συμμετέχει σε διάφορες αλληλεπιδράσεις δεσμών.

Ένας από αυτούς τους δεσμούς είναι ο δεσμός υδρογόνου, ο οποίος είναι ουσιαστικά μια μικρή σύνδεση μεταξύ των μορίων του νερού και των δομικών στοιχείων των μαλλιών μας.

Οι δεσμοί υδρογόνου μας επιτρέπουν να φτιάχνουμε τα βρεγμένα μαλλιά μας, επειδή αναμορφώνονται και διατηρούν το νέο σχήμα καθώς στεγνώνουν.

Ωστόσο, οι δεσμοί υδρογόνου είναι αδύναμοι και μπορούν εύκολα να τροποποιηθούν ή να σπάσουν – ακόμη και από το νερό.

φριζαρισμένα

 

Όταν λούζετε τα μαλλιά σας ή βγαίνετε έξω σε μια υγρή μέρα, αυτοί οι δεσμοί σπάνε.

Αν τα μαλλιά σας είναι πορώδη ή αν η επιδερμίδα είναι κατεστραμμένη, απορροφά εύκολα την υπερβολική υγρασία και προκαλεί διόγκωση της εξωτερικής στιβάδας των μαλλιών σας, η οποία δημιουργεί φριζάρισμα.

Γυναίκα με μακριά σκούρα κυματιστά μαλλιά που γέρνει προς το πλάι ώστε τα μαλλιά της να πέφτουν προς τα κάτω

Σε ξηρά περιβάλλοντα με λιγότερη υγρασία στον αέρα, δεν είναι οι σπασμένοι δεσμοί που προκαλούν φριζάρισμα, αλλά κάτι που ονομάζεται ηλεκτροστατική απώθηση.

Τα κατεστραμμένα μαλλιά τείνουν να έχουν αρνητικό φορτίο (σκεφτείτε: τι συμβαίνει όταν τρίβετε ένα μπαλόνι στα μαλλιά σας).

Όταν αυτά τα αρνητικά φορτία απωθούνται μεταξύ τους, τα λεία και κομψά μαλλιά μετατρέπονται σε αυτές τις ανεπιθύμητες φουντίτσες.

Και δυστυχώς, ο ξηρός αέρας ή η τριβή μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον στατικό ηλεκτρισμό, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα διαχειρίσιμα.

Συνοψίζοντας, η πολύ ή πολύ λίγη υγρασία στον αέρα διαταράσσει τους δεσμούς που κρατούν τα μαλλιά μας ενωμένα, ανασηκώνοντας τα επιδερμίδα των μαλλιών μας και προκαλώντας τους να ξεφλουδίζουν προς πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις – αυτό που έχουμε μάθει ως φριζάρισμα.

 

7 Συνήθεις αιτίες που δημιουργούν φριζάρισμα!

 

Ενώ πολλές από εμάς παλεύουμε με παρόμοιο εκνευρισμό που οφείλεται στο φριζάρισμα, τα μαλλιά όλων μας είναι μοναδικά.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η γενετική μπορεί να παίζει ρόλο στον καθορισμό του τύπου των μαλλιών σας και του επιπέδου φριζαρίσματος- ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν φριζαριστά μαλλιά.

Έτσι, αν αναρωτιέστε γιατί τα μαλλιά σας φριζάρουν, συγκεντρώσαμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορεί να αντιμετωπίζετε φριζάρισμα και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

1. Θερμοκρασία του νερού

Ξέρουμε πόσο απίστευτη αίσθηση μπορεί να προσφέρει ένα ζεστό ντους, ειδικά στη δίνη του χειμώνα.

Ωστόσο, το ζεστό νερό λιώνει το κηρώδες σμήγμα – τα φυσικά έλαια των μαλλιών σας – στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής σας, καθιστώντας ευκολότερη την απομάκρυνσή του με το σαμπουάν.

Όταν αυτά τα φυσικά έλαια ξεπλένονται, τα μαλλιά μπορεί να γίνουν θαμπά, ξηρά και να χάσουν τη λάμψη τους.

Ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία, το νερό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση της επιδερμίδας.

Κατά τη διαδικασία του σαμπουάν, το ζεστό νερό βοηθά στο άνοιγμα των επιδερμίδων των μαλλιών σας και σας επιτρέπει να ξεπλύνετε τους ρύπους και τις συσσωρεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, το κρύο νερό ελαχιστοποιεί την απώλεια των φυσικών ελαίων των μαλλιών σας και αφήνει μια υδρόφοβη επίστρωση.

Έτσι, για να αποτρέψετε το φριζάρισμα, είναι σημαντικό να σφραγίζετε την επιδερμίδα με ξέβγαλμα με κρύο νερό.

 

2. Συνήθειες styling

 

Ορισμένες συνήθειες μπορεί να σας κάνουν πιο επιρρεπείς στο φριζάρισμα.

Η συχνή χρήση προϊόντων styling με θερμότητα, όπως τα ισιωτικά μαλλιών, τα σίδερα για μπούκλες ή τα πιστολάκια, μπορεί να βλάψει την επιδερμίδα.

Επιπλέον, οι χημικές ουσίες στις βαφές μαλλιών (και άλλες χημικές επεξεργασίες) μπορούν να εξαντλήσουν το υδρόφοβο εξωτερικό στρώμα της τρίχας και να προκαλέσουν σπάσιμο των δεσμών.

Η βαφή έχει υψηλό pH που προκαλεί διόγκωση της επιδερμίδας, πράγμα που σημαίνει ότι τα ενεργά συστατικά και οι βαφές μπορούν πιο εύκολα να διεισδύσουν στον φλοιό και να αφήσουν τα μαλλιά πιο επιρρεπή στο φριζάρισμα.

Αποκαταστήστε τη ζημιά από τις υπηρεσίες βαφής χρησιμοποιώντας έναν παράγοντα δημιουργίας δεσμών.

Προσπαθήστε να αποφύγετε τα προϊόντα θερμότητας, στεγνώνοντας τα μαλλιά σας στον αέρα ή υιοθετώντας το φυσικό σας στυλ όταν μπορείτε.

Και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, μπορείτε να αποτρέψετε περαιτέρω το φριζάρισμα υιοθετώνοντας ένα προστατευτικό θερμότητας στη ρουτίνα styling σας.

 

3. Υπερβολική τριβή

 

Αν έχετε αναρωτηθεί γιατί τα μαλλιά σας είναι τόσο φριζαρισμένα, η αφανής τριβή μπορεί να είναι η απάντηση.

Η τριβή συμβαίνει όταν ένα αντικείμενο κινείται πάνω σε ένα άλλο.

Είναι συνηθισμένη, φυσική και αναπόφευκτη, αλλά δυστυχώς, ανασηκώνει την επιδερμίδα της τρίχας και προκαλεί σπάσιμο, το οποίο οδηγεί στο φριζάρισμα.

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες τριβής με τα μαλλιά περιλαμβάνουν το βούρτσισμα ή το χτένισμα, το σίδερο, το στέγνωμα με πετσέτα και το στριφογύρισμα ενώ κοιμάστε.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μειώσετε τον αντίκτυπο της τριβής στα μαλλιά. Ξεκινήστε λιπαίνοντας τα μαλλιά σας με ορούς ή κοντίσιονερ.

Πολλά κοντίσιονερ έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν την αντίσταση όταν τα μαλλιά αντιμετωπίζουν τριβή, καθιστώντας τα λιγότερο επιρρεπή στην ανύψωση της επιδερμίδας και στο σπάσιμο.

Επίσης, αποφύγετε τη χρήση βαμβακερών πετσετών και το επιθετικό στέγνωμα των μαλλιών σας με πετσέτα.

Οι βαμβακερές πετσέτες μπορεί να είναι σκληρές στις υγρές τούφες, οδηγώντας σε φριζάρισμα ή σπάσιμο.

Μειώστε την τριβή με το σκούπισμα των μαλλιών με μια πετσέτα μικροϊνών αντ’ αυτού- αυτό θα βοηθήσει στην απορρόφηση της υπερβολικής υγρασίας και θα ελαχιστοποιήσει τη ζημιά.

Τέλος, αντικαταστήστε τη βαμβακερή μαξιλαροθήκη σας με μία από μετάξι ή τυλίξτε τα μαλλιά σας με ένα μεταξωτό μαντήλι ενώ κοιμάστε.

Εναλλακτικά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε μια ολονύκτια θεραπεία.

Αν και πιθανώς δεν μπορείτε να ελέγξετε τι συμβαίνει ενώ κοιμάστε, αυτά τα μικρά βήματα μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε το μπέρδεμα και να μειώσετε το σπάσιμο.

4. Περιβάλλον

Το περιβάλλον σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το επίπεδο φριζάρισμα των μαλλιών σας, με την υγρασία και την ξηρότητα να παίζουν ρόλο.

Η απορροφητικότητα και η υγρασία μπορούν να προκαλέσουν διόγκωση των μαλλιών έως και 14%.

Φανταστείτε ότι κερδίζετε 14% βάρος νερού βγαίνοντας έξω (για παράδειγμα, ένα άτομο 130 κιλών θα κέρδιζε 18 κιλά).

Τα ρούχα σας δεν θα εφαρμόζουν το ίδιο: το πουκάμισό σας μπορεί να διογκωθεί και το παντελόνι σας μπορεί να τεντωθεί ή να ανοίξει στις ραφές.

Το ίδιο συμβαίνει όταν τα μαλλιά σας διογκώνονται από την περίσσεια νερού – η επιδερμίδα αρχίζει να ανασηκώνεται και να συστρέφεται, μερικές φορές διασπάται και ξεκολλάει.

Ένας πολύ καλός τρόπος για να καταπολεμήσετε την υγρασία είναι η εφαρμογή λαδιού στα μαλλιά σας.

Το λάδι λειτουργεί ως φράγμα στο εξωτερικό στρώμα των μαλλιών. Αποτρέπει την απορρόφηση της περίσσειας νερού αντικαθιστώντας το εξώτερο υδρόφοβο (υδατοαπωθητικό) στρώμα της επιδερμίδας, γεγονός που μειώνει τις επιπτώσεις της υπερβολικής υγρασίας στα μαλλιά.

Αντίθετα, σε ξηρότερα κλίματα ή συνθήκες όπως ο χειμώνας, τα μαλλιά μας μπορεί να στεγνώσουν και να τραβήξουν υγρασία για να προσπαθήσουν να ενυδατωθούν για να το ξεπεράσουν, οδηγώντας σε φριζάρισμα.

Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεστε, η εύρεση των κατάλληλων προϊόντων μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία υγρασίας.

μαλλιά

 

5.Χρήση προϊόντων που έχουν θειικά άλατα

 

Αν αντιμετωπίζετε φριζαρισμένα μαλλιά, μπορεί να φταίνε τα προϊόντα και τα συστατικά της ρουτίνας περιποίησης των μαλλιών σας.

Δώστε μεγάλη προσοχή στο τι περιέχει το σαμπουάν σας.

Τα προϊόντα που περιέχουν θειικά άλατα μπορούν να αφαιρέσουν από τα μαλλιά τα φυσικά επιφανειακά έλαια τους, με αποτέλεσμα την ξηρότητα, τον ερεθισμό του τριχωτού της κεφαλής και το αυξημένο φριζάρισμα.

Αποφύγετε κοινά συστατικά όπως το θειικό λαουρυλοθειικό νάτριο, το θειικό λαουρεθικό νάτριο και το θειικό λαουρυλοθειικό αμμώνιο.

Αντ’ αυτού, επιλέξτε ένα σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα που καθαρίζει απαλά τα μαλλιά και προστατεύει από το φριζάρισμα αφήνοντας τις τούφες θρεμμένες, γυαλισμένες και χωρίς τριβές.

 

6.Ζημιές

 

Η φθορά των μαλλιών μπορεί να προκύψει από διάφορες κοινές πρακτικές, όπως οι χημικές υπηρεσίες (βαφή,ντεκαπάζ,πρέσα κ.λπ.), η έκθεση στον ήλιο και η υπερβολική τριβή.

Αν και η φθορά είναι σε μεγάλο βαθμό αναπόφευκτη, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποκαταστήσετε και να επισκευάσετε τα κατεστραμμένα μαλλιά.

Όταν τα μαλλιά υφίστανται βλάβη, αφαιρείται το εξωτερικό υδρόφοβο στρώμα της επιδερμίδας (F-layer), το οποίο διευκολύνει τη διείσδυση του νερού στην τρίχα.

Επιπλέον, η επιδερμίδα μπορεί να ανασηκωθεί και να αποσπαστεί σε ορισμένες περιπτώσεις, γεγονός που αυξάνει την τριβή.

Όταν το προστατευτικό στρώμα της επιδερμίδας καταστραφεί ή και εξαφανιστεί, ο άξονας της τρίχας γίνεται εκτεθειμένος και το φριζάρισμα γίνεται σχεδόν αναπόφευκτο.

Ξεκινήστε τη διαδικασία επιδιόρθωσης προσθέτοντας λίγη απαραίτητη υγρασία.

Οι μάσκες και η σωστή περιποίηση μαλλιών μπορούν να μεταμορφώσουν τις κατεστραμμένες τούφες και να αφήσουν τα μαλλιά σας να αισθάνονται πιο λεία, λαμπερά και υγιή.

Αν σας ενδιαφέρει να λάβετε προληπτικά μέτρα, τα προστατευτικά θερμότητας και τα ιονικά πιστολάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε πιθανές ζημιές από τη θερμότητα και το φριζάρισμα πριν ξεκινήσουν.

και τέλος

 

7. Πάρα πολύ συχνό λούσιμομαλλια

 

Εάν το φριζάρισμα σας είναι έντονο, μπορεί να λούζεστε υπερβολικά συχνά τα μαλλιά σας.

Το υπερβολικό λούσιμο μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση του στρώματος F (το υδρόφοβο στρώμα της επιδερμίδας).

Όταν το στρώμα F έχει υποστεί ζημιά, τα μαλλιά είναι πιο ευαίσθητα στην υγρασία και την υγρασία της ατμόσφαιρας, η οποία σπάει τους δεσμούς υδρογόνου και προκαλεί φριζάρισμα των μαλλιών.

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε βρίσκοντας την ιδανική συχνότητα λουσίματος για τον τύπο των μαλλιών σας και ενσωματώνοντας τα κατάλληλα προϊόντα στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας.

Πώς να αποτρέψετε να αποκτήσετε φριζαρισμένα μαλλιά;

 

Το κλειδί για την καταπολέμηση του φριζαρίσματος είναι η μείωση της επίδρασης της υγρασίας και της τριβής στα μαλλιά.

Μόλις εντοπίσετε τι προκαλεί το φριζάρισμα, μπορείτε να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη και τη διαχείρισή του.

Πιο αναλυτικά:

  • Αποφύγετε τα βλαβερά προϊόντα όπως τα θειικά άλατα και επιλέξτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τα φριζαρισμένα μαλλιά. Αυτό θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα φυσικά έλαια και την υγρασία των μαλλιών σας, μειώνοντας παράλληλα την ξηρότητα και την τραχύτητα που μπορεί να συμβάλλουν στο φριζάρισμα.
  • Ενσωματώστε ένα προστατευτικό θερμότητας κατά το θερμικό styling για να αποτρέψετε τη ζημιά από τα ισιωτικά, τα πιστολάκια ή τα σίδερα για μπούκλες.
  • Μην πλένετε υπερβολικά τα μαλλιά σας- αυτό μπορεί να διατηρήσει ανοιχτή την επιδερμίδα της τρίχας, οδηγώντας σε ξηρότητα και αυξημένο φριζάρισμα. Βρείτε τη συχνότητα που σας βολεύει και χρησιμοποιήστε ξηρό σαμπουάν για να παρατείνετε το διάστημα μεταξύ των λουσιμάτων.
  • Χρησιμοποιήστε μια πετσέτα μικροϊνών για να σκουπίζετε απαλά τα μαλλιά αντί να τα στεγνώνετε επιθετικά. Αυτό θα μειώσει την τριβή, θα απορροφήσει την υπερβολική υγρασία και θα αποτρέψει τη φθορά που μπορεί να οδηγήσει σε φριζάρισμα.
  • Να θυμάστε ότι τα μαλλιά του καθενός είναι διαφορετικά. Το να βρείτε αυτό που σας ταιριάζει μπορεί να πάρει χρόνο, αλλά η υπομονή και λίγος πειραματισμός μπορούν να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα.
  •  

 

Συμβουλές ρουτίνας styling 

Το σωστό χτένισμα εξαρτάται από τον τύπο και τις προτιμήσεις των μαλλιών σας.

Είτε έχετε ίσια, κυματιστά ή σγουρά μαλλιά, έχουμε μερικές γενικές συμβουλές που μπορείτε να εφαρμόσετε στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών σας για να πετύχετε ένα στυλ που σας ταιριάζει.

Ξεκινήστε στο ντους: Τα θεμέλια για το styling ξεκινούν με ένα καλό λούσιμο.

Όταν λούζεστε, επικεντρωθείτε στις ρίζες σας και ακολουθήστε με conditioner σε όλα τα μήκη των μαλλιών σας για να τα προετοιμάσετε για το styling και να βοηθήσετε στην αποφυγή του πιθανού φριζαρίσματος.

Βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα για τα μαλλιά σας ανάλογα την υφή και την κατάσταση τους

Αγκαλιάστε τα φυσικά σας μαλλιά: Η αντιμετώπιση του φριζαρίσματος είναι μια ευκαιρία να κατανοήσετε και να συνεργαστείτε με τη μοναδική υφή και τα χαρακτηριστικά των μαλλιών σας.

Αντί να αναρωτιέστε επανειλημμένα: Γιατί τα μαλλιά μου είναι τόσο φριζάτα;

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε προϊόντα styling για τη συγκεκριμένη υφή των μαλλιών σας.

Αυτό θα σας βοηθήσει να αναπληρώσετε το υδρόφοβο στρώμα F για να ελαχιστοποιήσετε τις επιπτώσεις της υγρασίας στα μαλλιά σας.

Έλενα Φοίβη ☮️